Ααρών

Ο Ααρών και ο Μωϋσής μεταβάλλουν το νερό σε αίμα και μεταμορφώνουν το ραβδί τους σε φίδι (Αγγλικό χειρόγραφο του 14ου αι. - Λεπτομέρεια)

Ααρών

Ο μεγαλύτερος αδερφός του Μωυσή, ο πρώτος αρχιερέας των Εβραίων που έζησε, κατά την παράδοση, 123 χρόνια.

Ο Ααρών γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1536 π,Χ., στη χώρα Γεσέν. Ο πατέρας του λεγόταν Αμράμ και η μητέρα του Ιαυχαβέθ. O Ααρών ήταν εύγλωττος, θαρραλέος και αποφασιστικός. Σύμφωνα με τη Γραφή, ο Θεός πρόσταξε το Μωυσή να πάρει βοηθό για την απελευθέρωση του εβραϊκού λαού από τη δουλεία στην Αίγυπτο, τον Ααρών. Τότε ο Ααρών συγκέντρωσε τους πιο μεγάλους στην ηλικία Εβραίους και τους ανάγγειλε τη θέληση του Θεού. Και για να γίνει πιστευτός γι' αυτά που του υπέδειξε ο Θεός μεταμόρφωσε σε φίδι το ραβδί του και το ξανάφερε πάλι στην αρχική του μορφή.

Με αυτά κι άλλα θεϊκά σημάδια έπεισε τους Εβραίους για την έξοδο. Όμως, όταν o Μωυσής και ο Ααρών παρουσιάστηκαν στον Φαραώ και του μίλησαν για την έξοδο των Εβραίων στήν έρημο, όχι μόνο δεν τους επέτρεψε ο Φαραώ να βγουν στην έρημο, αλλά έκαμε σκληρότερα τα μέτρα και πιο δύσκολη τη ζωή του εβραϊκού λαού. Τότε οι Εβραίοι καταφέρονταν κατά του Μωυσή και του Ααρών. Μπροστά σ αυτή την κατάσταση ο Μωυσής ανέθεσε πάλι στον Ααρών να βρει τρόπο και να πείσει το Φαραώ για το δίκαιο των απόψεών τους. Παρουσιάστηκε ο Ααρών και εξέθεσε τις απόψεις του στον Φαραώ, αλλά εκείνος του ζήτησε να κάνει κάτι για να βεβαιωθεί για την αποστολή του τη θεϊκή. Τότε εκείνος σε απάντηση μεταμόρφωσε το μπαστούνι του σε φίδι και το ξανάφερε στην πρώτη του κατάσταση, έχυσε νερό από το ποτάμι στο έδαφος και το νερό έγινε αίμα. Μα πάλι ο Φαραώ δεν πείστηκε και ακολούθησαν για τους Αιγύπτιους οι γνωστές στην ιστορία εφτά πληγές του Φαραώ.

Ύστερα οι Εβραίοι άρχισαν να φεύγουν από την Αίγυπτο. Σε 600.000 υπολογίζονται οι Εβραίοι που έφυγαν και πέρασαν την Ερυθρά Θάλασσα με περιπέτειες και στερήσεις (1250 - 1230 π.Χ.). Φαραώ ήταν ο Ραμσής o Β' . Η περιπλάνηση στην έρημο, οι δοκιμασίες και οι στερήσεις έκαναν το λαό να χάσει την πίστη του στο Θεό. Έτσι, όταν ο Μωυσής βρισκόταν στο όρος Σινά για να πάρει τις δέκα εντολές, ο λαός ζήτησε να στραφούν σε θεούς που θα τους σώσουν από τα δεινά. O Ααρών δέχτηκε και έφτιαξαν από κοσμήματα των γυναικών ένα χρυσό μοσχάρι. Την ολιγοπιστία του Ααρών ο Θεός την έκρινε με επιείκεια. Πέθανε σε μεγάλη ηλικία στο όρος 'Ωρ, κοντά στην πρωτεύουσα των Ιδουμαίων, Πέτρα.

Ααρών ράβδος

Στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται το μοναδικό ραβδί που βλάστησε για να αποδειχτεί πως o Ααρών ήταν ο εκλεκτός του θεού. Συγκεκριμένα, όταν ο γιός του Ισαάρ επαναστάτησε κατά του Μωυσή, o Θεός έδωσε εντολή να τοποθετηθούν στη «Σκηνή του Μαρτυρίου» δώδεκα ραβδιά, αντιπροσωπευτικά για τις ισάριθμες φυλές. Από τα ραβδιά αυτά βλάστησε μόνο εκείνο που ανήκε στον Άαρών, γεγονός που αποτέλεσε "θεϊκό σημάδι" για την εκλογή του.

Στη Φυτολογία είναι άλλη ονομασία του φυτού "άρον το στιλπνόν", της γνωστής δρακοντιάς. Ονομάζεται "Ααρών ράβδος" εξαιτίας της ομοιότητας που έχει κατά τη βλάστησή του με το ανθισμένο ραβδί του Ααρών.

Εγκ/δεια Επιστήμη & Ζωή

Σχόλια