Κύριλλος και Μεθόδιος.

Cyril Methodius25K.jpg
φ. βικιπαίδεια

Κύριλλος και Μεθόδιος

Ιεραπόστολοι και λόγιοι του Βυζαντίου. Με την ιεραποστολική τους δράση διέδωσαν το χριστιανισμό στους Σλάβους, τους Τσέχους, τους Πολωνούς και τους Ρώσους. Συνέβαλαν στην ανάπτυξη του σλαβικού πολιτισμού.

Κύριλλος (827 - 869)

Το λαϊκό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος. Ονομάστηκε Κύριλλος μετά τη χειροτονία του σε μοναχό, λίγο πριν από το θάνατό του. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και ήταν γιος του στρατιωτικού διοικητή Λέοντα. Σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη. Διακρινόταν για τις ποικίλες γνώσεις του (αστρονομία, γεωμετρία, ρητορική, μουσική) και ιδιαίτερα για τις γνώσεις του στη γλωσσολογία. Η γλωσσομάθειά του ήταν απαράμιλλη. Γνώριζε, εκτός από τα ελληνικά και τα λατινικά, αραβικά, εβραϊκά, συριακά, τουρκικά και σλαβικά. Ήταν μαθητής του Φώτιου, Έγινε βιβλιοθηκάριος του Πατριαρχείου και δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Επινόησε το πρώτο σλαβικό αλφάβητο και μετέφρασε πολλά κείμενα της Αγίας Γραφής στα σλαβικά.

Από το 860 ανέλαβε ιεραποστολική δράση μαζί μέ τον αδερφό του Μεθόδιο, πρώτα στην Κριμαία και μετά στη Μοραβία. Στη Μοραβία πήγαν οι δυο ιεραπόστολοι ύστερα από παράκληση του ηγεμόνα της Ροστισλάβ που ζήτησε τη βοήθεια του Βυζαντίου, διότι δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το βουλγαρικό κίνδυνο. Έτοι ο Κύριλλος με το Μεθόδιο διέδωσαν το χριστιανισμό στους Σλάβους της Κεντρικής Ευρώπης και ίδρυσαν σχολεία στην πρωτεύουσα της Μοραβίας Βέλεχραντ όπου δίδασκαν τη σλαβική γλώσσα. Το 864 ο Ροστισλάβ υποτάχτηκε στο Γερμανό βασιλιά Λουδοβίκο Β' , και οι δυο αδερφοί αναγκάστηκαν να πάνε στο Βλατίνσκι της Πανονίας. Εκεί διέδωσαν το χριστιανισμό στους Σλοβενούς.

Αργότερα, αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να ζητήσουν απο το Πατριαρχείο να χειροτονήσει κληρικούς για να καλυφτούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης του χριστιανισμού. Στη Βενετία, όμως, συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στη Ρώμη. Αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από μεσολάβηση του πάπα Αδριανού Β' , ο οποίος αντιλήφτηκε την αναγκαιότητα να τους χρησιμοποιήσει για να επεκτείνει την επιρροή της παπικής Εκκλησίας στους σλαβικούς λαούς. Ο Κύριλλος όμως ύστερα από λίγο πέθανε, Το έργο του το συνέχισε ο αδερφός του Μεθόδιος.

Μεθόδιος (820 — 885)

Εκπαιδεύτηκε γα να γίνει κρατικός αξιωματούχος και διορίστηκε διοικητής της Σλαβονίας, όπου και έμαθε τις σλαβικές διαλέκτους. Γρήγορα εγκατέλειψε τη θέση του κι έγινε ιεραπόστολος, ακολουθώντας τον αδερφό του Κύριλλο. Το 869 χειροτονήθηκε επίσκοπος Μοραβίας και Πανονίας. Τον συνέλαβαν όμως οι Φράγκοι και έμεινε για τρία χρόνια φυλακισμένος στο Φράισινγκ της Βαυαρίας. Μετά το θάνατό του, ο διάδοχός του Ουάσινγκ κατέστρεψε το έργο του και οι μαθητές του εγκατέλειψαν τη Μοραβία.

Ο Κύριλλος και o Μεθόδιος ανακηρύχτηκαν άγιοι από την ορθόδοξη Εκκλησία, για τη συμβολή τους στην εξάπλωση του χριστιανισμού.

Εγκ/δεια Επιστήμη & Ζωή

Σχόλια

οι δημοφιλέστερες