Άαχεν

Ο θυρεός της πόλης

Άαχεν

Ιστορική πόλη της Γερμανίας. Βρίσκεται στην περιοχή της Ρηνανίας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία και το Βέλγιο. Έχει πληθυσμό 200.000 (1980)

Το Άαχεν στα ρωμαϊκά χρόνια λεγόταν Ακουίσγκρανουμ. Την εποχή του Καρλομάγνου έγινε η δεύτερη πρωτεύουσα της « Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» και ο τόπος όπου συνήθιζε να μένει o Γερμανός αυτοκράτορας.

Ο Καρλομάγνος επέκτεινε την πόλη και έχτισε εκεί μεγάλο καθεδρικό ναό, στο παρεκκλήσι του οποίου εναποτέθηκαν τα οστά του.
Ο Καρλομάγνος στέφει στο Άαχεν τον γιό του Λουδοβίκο το 813 (έργο του Άλφρεντ Ρέθελ)

Στο Άαχεν γινόταν και η στέψη των Γερμανών αυτοκρατόρων. Επίσης έγιναν εκεί πολλές εκκλησιαστικές σύνοδοι, εκκλησιαστικά συνέδρια και υπογράφηκαν δυο συνθήκες, (1668 και 1846) με τις οποίες τερματίστηκαν οι πόλεμοι της Μεταβιβάοεως και της Διαδοχής της Αυστρίας. Το 1818 στο Άαχεν καθορίστηκε o τερματισμός της κατοχής της Γαλλίας και η είσοδος της κυβέρνησης του Λουδοβίκου ΙΗ' στην Ιερή Συμμαχία.

Σήμερα το Άαχεν αποτελεί πανεπιστημιακό κέντρο, ενώ παράλληλα στην περιοχή του έχουν αναπτυχθεί διάφορες βιομηχανίες χάρη στα ανθρακοφόρα εδάφη της. Τέλος, θεωρείται και λουτρόπολη και στις χλωριούχες θειούχες θερμοπηγές της μαζεύονται πολλοί άρρωστοι από ρευματισμούς, καθώς και από αναπνευστικές παθήσεις.
Το εσωτερικό του παρεκκλησιού του καθεδρικού ναού του Άαχεν όπου βρίσκονται τα οστά του Καρλομάγνου

Τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός με το παρεκκλήσι, το δημαρχείο και τα μουσεία Κουβάν και Σιερμόντ.

Eγκ/δεια Επιστήμη & Ζωή

Σχόλια

οι δημοφιλέστερες