Αβερρόης

Αβερρόης

Διάσημος Άραβας φιλόσοφος γιατρός και σχολιαστής του έργου του Αριστοτέλη. Γεννήθηκε το 1126 στην Κόρντοβα της Ισπανίας και πέθανε το 1198 στο Μαρόκο. Σπούδασε Θεολογία, Νομικά και Φιλοσοφία. Διατέλεσε δικαστής στη Σεβίλη και στην Κόρντοβα. Ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια και ονομαζόταν Ιμπν Ρόσντ, αλλά o ίδιος άλλαξε το όνομά του σε Αβερρόη. Τιμήθηκε με πολλά αξιώματα και ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή, στην οποία διδασκόταν o αβερροϊσμός.

Οι φιλοσοφικές αντιλήψεις του ήταν πολύ προοδευτικές για την εποχή του και ξεσηκώθηκαν εναντίον του οι μουσουλμάνοι θεολόγοι, που πέτυχαν τη φυλάκισή του. Όμως κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή και πήγε στο Φεζ του Μαρόκου. Τον ξανάπιασαν και τον ανάγκασαν να αποκηρύξει τις ιδέες του και μπροστά στο τέμενος έβαλαν το λαό να τον προπηλακίσει και να τον ταπεινώσει. Του δήμεψαν την περιουσία, έκαψαν τα συγγράμματά του και κατέστρεψαν όλη του τη βιβλιοθήκη.

Σημαντική θεωρείται η προσφορά του σοφού Άραβα στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σπουδαίο θεωρείται το έργο του Σχόλια στον Αριστοτέλη. ΟΙ ειδικοί υποστηρίζουν ότι χάρη στο σύγραμμα αυτό διασώθηκαν τα έργα του Σταγιρίτη και διαδόθηκε στη μεσαιωνική Ευρώπη η φιλοσοφία του Αριστοτέλη, 

Τα Σχόλια στον Αριστοτέλη αποτελούνται από τρία βιβλία.
Το πρώτο έχει τίτλο Μεγάλα σχόλια. Σ' αυτό o Αβερρόης παραθέτει παράγραφο προς παράγραφο μεταφρασμένα και σχολιασμένα τα κείμενα του Μακεδόνα φιλόσοφου. Οι βασικές φιλοσοφικές αντιλήψεις του Αβερρόη είναι πολύ επηρεασμένες από την αριστοτελική σκέψη. Ο Αβερρόης πίστευε και δίδασκε ότι τίποτε δε χάνεται, τίποτε δε δημιουργείται από το τίποτε από την ανυπαρξία. Ο Θεός είναι η ουσία του κόσμου, είναι ο αιώνιος πνευματικός κόσμος. οι φυσικοί νόμοι είναι θεϊκοί. Ο Αβερρόης δίδασκε ακόμα πως ο κόσμος αδιάκοπα και αιώνια εξελίσσεται. Μόνο τα άτομα φθείρονται και πεθαίνουν, ενώ δημιουργούνται νέα είδη.

Η πρωτοτυπία του ήταν στην κοσμολογική και ανθρωπολογική σημασία που έδωσε στη θεωρία του ποιητικού νου. Κατά τον Άραβα φιλόσοφο ένας ποιητικός νους για όλους τους ανθρώπους υπάρχει και όλα τείνουν να ενωθούν μ΄αυτόν.

Εγκ/δεια Επιστήμη & Ζωή

Σχόλια

οι δημοφιλέστερες