Η εξέλιξη του κόσμου τα τελευταία 40.000 χρόνια


Η εξέλιξη του κόσμου τα τελευταία 40.000 χρόνια

Οι πρόγονοι του ανθρώπινου είδους εμφανίστηκαν στην γή πριν από 100.000 χρόνια περίπου. Γύρω στο 40000 π.Χ. οι άνθρωποι είχαν ανακαλύψει ήδη τη φωτιά και την χρησιμοποιούσαν για να ζεσταθούν, να ετοιμάσουν το φαγητό τους και να αντιμετωπίσουν τα άγρια ζώα.

Οι πρώτοι κυνηγοί που ήταν τροφοσυλλέκτες άρχισαν σιγά σιγά να καλλιεργούν τη γη και να ζούν σε μονιμότερους οικισμούς. Γύρω στο 8000 π.Χ. δημιουργήθηκαν οι πρώτοι αγροτικοί οικισμοί στη Μέση Ανατολή.Τα επόμενα 3.000 χρόνια, οι άνθρωποι άρχισαν να κτίζουν κατοικίες και ναούς,να εξελίσσουν τις γεωργικές μεθόδους τους με την χρήση κάποιων ζώων που είχαν εξημερώσει και με την εφαρμογή νέων καλλιεργειών. Επίσης επεξεργάζονταν τα μέταλλα για την κατασκευή εργαλείων, χρηστικών αντικειμένων και πολεμικών όπλων.

Γύρω στο 3000 π.Χ. υπήρχαν οι πρώτες πόλεις κοντά σε ποταμούς, όπως έγινε στην Αίγυπτο και στη Μεσοποταμία. Την 3η χιλιετία π.Χ. φτιάχτηκαν μεγάλα οικοδομήματα όπως οι πυραμίδες στην Αίγυπτο και τα μεγαλιθικά μνημεία στην δυτική Ευρώπη. Τότε εμφανίστηκαν και τα πρώτα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως ο τροχός, το αλέτρι και τα πρώτα θαλάσσια σκάφη που συνέβαλαν στη θεμελίωση και την ανάπτυξη σημαντικών πολιτισμών.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Οι πρώτοι άνθρωποι που κατοίκησαν την Β.Αμερική ήσαν τροφοσυλέκτες και κυνηγοί . Μετακινήθηκαν από την Ασία μέσω του Βερίγγειου Πορθμού και έφτασαν στη Β.Αμερική . Ήσαν πρωτόγονοι και έμεναν ακόμα αρκετά στην Εποχή του Λίθου. Μέχρι το 2000 π.Χ. στο Μεξικό χρησιμοποιούσαν πρωτόγονες γεωργικές μεθόδους οι οποίες ήταν γνωστές στις βόρειες περιοχές της μέσης Αμερικής Μία γνωστή φάση στην πρώιμη ιστορία της Βόρειας Αμερικής , τότε που η καλλιέργεια του καλαμποκιού κατείχε σημαντικό ρόλο ήταν η φάση Αντένα, χαρακτηριστική της κοιλάδας του ποταμού Οχάιο περί το 800 π.Χ. Οι λαοί εκείνοι ζούσαν σε χωριά. έφτιαχναν και χρησιμοποιούσαν αντικείμενα χάλκινα και είχαν ιδιαίτερα ταφικά έθιμα.

ΜΕΣΗ & ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Στην Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα στο Μεξικό από το 6000 π.Χ, ξεκίνησε η καλλιέργεια της γής. Αλλά και οι κάτοικοι των Άνδεων μέχρι το 2000 π.Χ είχαν δημιουργήσει γεωργικές κοινότητες . Οι φυλές μεγάλωσαν και σταθεροποιήθηκαν σε ορισμένα σημεία εγκατάστασης.

Το 1800 π.Χ. τα σημεία εγκατάστασης επεκτάθηκαν και άρχισαν να γίνονται οι πρώτοι ναοί, Γύρω στο 1000 π.Χ. εμφανίστηκε ο πολιτισμός των Ολμέκων στο Μεξικό, ενώ o πρώτος από τους μεγάλους κλασσικούς πολιτισμούς γεννήθηκε στο Τεοπουακάν στο κεντρικό Μεξικό.

ΕΥΡΩΠΗ

Γύρω στο 6000 π.Χ. στην νοτιοανατολική Ευρώπη δημιουργήθηκαν οι πρώτες νεολιθικές κοινωνίες . Αργότερα το 4000 π.Χ. τέτοια κέντρα εμφανίστηκαν και στην βορειοδυτική Ευρώπη . Την ίδια περίοδο παρουσιάστηκε ένα κοινό πολιτιστικό φαινόμενο σε εδάφη της Ελβετίας , της Γαλλίας , των Βρετανικών νησιών , και της Ιβηρικής χερσονήσου. Πρόκειται για ένα πλήθος από μεγαλιθικά μνημεία διαφόρων τύπων, όπως οι θαλαμωτοί λαξευτοί σε βράχο τάφοι, τα μενίρ και τα κυκλικά μνημεία.

Από τους αρχαιότερους πολιτισμούς είναι ο πολιτισμός του Αιγαίου και ο Μυκηναϊκός στον Ελλαδικό χώρο και ο Ετρουσκικός και πρώιμος Ρωμαικός στην Ιταλία.

ΑΣΙΑ

Στην Ασία δημιουργήθηκαν τέσσερα κέντρα ανάπτυξης. Στα μισά της 3ης χιλιετίας π.Χ., στην κοιλάδα του Ινδού Ποταμού δηλαδή στο σημερινό Πακιστάν γεννήθηκε ένας σημαντικός πολιτισμός.

Στην Κίνα παρ'ότι είχαν συγκροτηθεί αγροτικές κοινωνίες από το 5000 π.Χ. περίπου, τα δείγματα πολιτισμού σύμφωνα με την παράδοσή τους, εμφανίστηκαν την εποχή της δυναστείας των Χσία γύρω στο 1800 π.Χ.

Τα άλλα δύο κέντρα ήταν στη νοτιοανατολική Ασία, το Δέλτα του Μεκόνγκ όπου είχε εξαπλωθεί η καλλιέργεια του ρυζιού και η Νέα Γουινέα όπου λάμβαναν χώρα μόνιμες αγροτικές δραστηριότητες από το 7000 π.Χ. καθώς υπήρχε δίκτυο άρδευσης και στράγγισης των αγρών.

ΑΦΡΙΚΗ & ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιο μακρυνοί πρόγονοι του ανθρώπου -οι πρώτοι ανθρωπίδες- εμφανίστηκαν στην Αφρική. Ωστόσο οι πρώτες γνωστές αγροτικές κοινότητες παρατηρήθηκαν στη Μεσοποταμία σημερινό Ιράκ. Αλλά ο αρχαιότερος γνωστός πολιτισμός άκμασε στη Σουμερία οπου βλεπουμε τις πρώτες πολεις-κράτη γύρω στο 3000 π.Χ. Επίσης κατά μήκος του Νείλου αναπτύχθηκε σπουδαίος και λαμπρός Αιγυπτιακός Πολιτισμός που διήρκησε 2500 χρόνια. Σε άλλες περιοχές της Αφρικής οι άνθρωποι παρέμεναν νομάδες και τροφοσυλέκτες κυνηγοί.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Στην Αυστραλία οι Αβορίγινες είχαν μια σταθερή πορεία σε ιστορική παρουσία. Δεν έζησαν τις μεγάλες και καθοριστικές μεταβολές που σημάδεψαν άλλους λαούς και πολιτισμούς. Είχαν εξαπλωθεί σε όλη την αυστραλιανή 'ηπειρο όπου για χιλιετίες παρέμεναν κυνηγοί και τροφοσυλέκτες. Η Νέα Ζηλανδία, που ήταν μια περιοχή από τις πλέον κατάλληλες για ανθρώπινη εγκατάσταση δεν μας δίνει σαφή αρχαιολογικά ευρήματα και δεν είναι δυνατόν να χρονολογηθεί με ακρίβεια η παρουσία των πρώτων ανθρώπων. Στα δε νησιά της Πολυνησίας, τα αρχαιότερα δείγματα που διασώθηκαν αναφέρονται στην τέχνη της αγγειοπλαστικής του πολιτισμού των Λαπίτα.

Πηγή πληροφοριών : Iστορική Eγκυκλοπαίδεια

Σχόλια

οι δημοφιλέστερες