Το ιστορικό τοπίο της Δυτικής Ασίας

το οροπέδιο του Ιράν μακρυά απο τον υγρό αέρα του ωκεανού παρουσιάζει μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας καλοκαίρι - χειμώνα και ημέρα - νύχτα


Η Δυτική Ασία μια αφιλόξενη εκ πρώτης όψεως επικράτεια, καθώς είναι άγονη και σε μεγάλο ποσοστό έρημος ή οροπέδιο, διεκδικεί ονόματα όπως ο Κήπος της Εδέμ, η Γη της Επαγγελίας, το Λίκνο του Πολιτισμού, η Εύφορη Ημισέληνος, το Σταυροδρόμι της Ιστορίας  H περιοχή που βρίσκεται στο σημείο επαφής των τριών ηπείρων Αφρικής, Ευρώπης και Ασίας, υπήρξε πλούσια με εύφορα χώματα, ευνοϊκό κλίμα και δημογραφική ποικιλία ώστε να κερδίσει τους τίτλους αυτούς. Έτσι, έγινε και έμεινε ένα ζωτικό σημείο της Αφροευρασίας αστικοποίησης, του πολιτισμού, της επικοινωνίας, του εμπορίου κατά συνέπεια και πολεμικών συρράξεων, μέχρι πρόσφατα. Επιπλέον, είναι ο τόπος που γέννησε τον Ιουδαϊσμό, την Χριστιανοσύνη, το Ισλάμ, τις τρεις μεγαλύτερες παγκόσμιες θρησκείες .

Παρά τις ευρωπαϊκές τάσεις αποικιοκρατίας , η Δυτική Ασία έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά κληρονομικά της στοιχεία και τις παραδόσεις της. Οι εχθροπραξίες συνυπάρχουν με τρόπους ζωής και καλλιτεχνικές παραδόσεις εδώ και αιώνες. Πρόκειται για μια πολιτισμική μακροβιότητα που ενισχύεται από τη θρησκεία και στον 20ο αιώνα αναδεικνύεται η περιοχή με το πιο πολύτιμο αγαθό του κόσμου, το πετρέλαιο.
 
Η Δυτική Ασία πριν από 18000 χρόνια 
Κατά την ύστερη εποχή των παγετώνων εκτός τις θερμοκρασίες κατέβηκε και η στάθμη της θάλασσας. Αυτό επηρέασε την Δυτική Ασία διότι δημιουργήθηκαν μεγάλες ερημικές εκτάσεις καθώς το νερό της θάλασσας απομακρύνθηκε στραγγίζοντας προς τον Κόλπο.  Συνέπεια αυτού ήταν μεγάλες αλλαγές και στη βλάστηση καθώς οι έρημοι επεκτάθηκαν μέχρι τα βουνά της Κεντρικής Ασίας.

πηγή πληροφοριών Ιστορικός Άτλας

Σχόλια

οι δημοφιλέστερες