Αβδούλ - Χαμίτ ο Β΄

Αβδούλ - Χαμίτ ο Β΄

Ονομαστός σουλτάνος (1842 - 1918)' έμεινε γνωστός σαν ο "μεγάλος δολοφόνος", σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του Γλάδστωνα, γιατί διοργάνωσε τη σφαγή των Αρμενίων. Για τον ίδιο λόγο ονομάστηκε και  "κόκκινος σουλτάνος" .  

Τον πρώτο καιρό κυβέρνησε φιλελεύθερα, αλλά στη συνέχεια μετάνιωσε και κατάργησε το Σύνταγμα, που είχε παραχωρήσει. Φύση εγκληματική και διεστραμμένη έγινε ο πιο αιματοβαμμένος τύραννος. Δολοφονίες, σφαγές, μαρτύρια, δολοπλοκίες, ήταν τα γεγονότα που ικανοποιούσαν τα ένστικτά του. Χωρά κάηκαν, οι φυλακές γέμισαν από αθώους, κι αμέτρητα πτώματα ρίχτηκαν στο βυθό του Κεράτιου κόλπου και του Βοσπόρου.

Δεν ήταν μόνο οι 50.000 Αρμένιοι που βρήκαν το θάνατο σε ανελέητη σφαγή, Χιλιάδες Έλληνες και μορφωμένοι Τούρκοι  σφάχτηκαν με μόνο αιτιολογικό την υποψία ότι ήταν εχθροί του. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε το Νεοτουρκικό Κομιτάτο στο Παρίσι,το 1895, που στόχο είχε την « Ένωση και Πρόοδο», με αρχηγό τον Αχμέτ Ριζά, που τελικά πέτυχε το 1909 να εκθρονίσει τον Αβδούλ Χαμίτ.

 Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αβδούλ Χαμίτ η Ελλάδα συγκρούστηκε δυο φορές με τη "μεγάλη άρρωστη του Βοσπόρου" την Τουρκία. Μια φορά το 1878, οπότε ο ελληνικός στρατός πέρασε τα σύνορα και έφτασε στό Δομοκό, αλλά ύστερα από ξένη επέμβαση υποχώρησε και τη δεύτερη στα 1897, όταν η διχόνοια των Ελλήνων έφερε τον τουρκικό στρατό ως τη Λαμία. Η προέλαση των Τούρκων σταμάτησε ύστερα από επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων.

Ο Χαμίτ είχε τη γνώμη, ότι είναι δύσκολο να κυβερνηθεί χωρίς την άσκηση βίας λαός, όπως ο τουρκικός, του οποίου τη διαφύλαξη τού εμπιστεύτηκε ο Αλλάχ.

Εγκ/δεια Επιστήμη & Ζωή

Σχόλια

οι δημοφιλέστερες