Αβαιλάρδος Πέτρος

Αβαιλάρδος Πέτρος

Αβαιλάρδος Πέτρος

Γάλλος θεολόγος και φιλόσοφος (1079 - 1142). Στα 22 του χρόνια ήταν φτασμένος φιλόσοφος και ίδρυσε δική του σχολή στο Μελέν κι έπειτα στο Κορμπέιγ.

Παραδεχόταν ότι η αληθινή πίστη πρέπει να στηρίζεται στη νόηση. Υποστήριζε ότι η αμφιβολία αποτελεί την αρχή της έρευνας και ότι η έρευνα οδηγεί στην αλήθεια. Στα συγγράμματά του αναπτύσσει ιδέες για την ηθική, εξαίροντας τη συνείδηση και την αξία της προσωπικής γνώμης' οι αντιλήψεις του αυτές είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικές παρά θεοκεντρικές.

Αποδίνει μεγάλη σημασία στις θρησκευτικές αξίες, αλλά δέν υποτιμάει καθετί το φυσικό και εγκόσμιο, Αποδίνει επίσης μεγάλη σημασία στη φιλοσοφία και κυρίως στη διαλεκτική, που μας βοηθάει να ξεχωρίζουμε το αληθινό από το ψεύτικο και μας οπλίζει με τα μέσα για να υπερασπίζουμε την πίστη μας.

Το βιβλίο του Ναι και Όχι, περιέχει διδακτική μέθοδο, συνταγμένη με τη βοήθεια της διαλεκτικής. Στο ίδιο βιβλίο είναι συγκεντρωμένα όλα τα κείμενα των Πατέρων που είναι γεμάτα αντιφάσεις. Πίστευε ότι με τη διαλεκτική μπορούν να λείψουν οι αντιφάσεις και να εναρμονιστούν οι γνώμες των διάφορων σοφών. Για τις τολμηρές του ιδέες θεωρήθηκε αιρετικός και καταδιώχτηκε από το επίσημο κράτος.

Εγκ/δεια Επιστήμη & Ζωή

Σχόλια

οι δημοφιλέστερες